Charakterizácia izolátov kvasiniek a vláknitých húb z májovej bryndze a sudovaného ovčieho hrudkového syra
Authors: |
Nikoleta Šaková 1
Martina Koňuchová 1
Andrea Puškárová 2
Mária Bučková 2
Tomáš Grivalský 2
Domenico Pangallo 2
Ľubomír Valík 1
1 Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, STU 2 Ústav molekulárnej biológie, SAV |
---|---|
Year: | 2014 |
Section: | Biotechnology and Food Technology |
Abstract No.: | 956 |
ISBN: | 978-80-970712-6-4 |
V predkladanej práci sme sa zaoberali molekulárnou charakterizáciou čistých eukaryotických kultúr získaných z bryndze, sudovaného ovčieho hrudkového syra, vyrobeného z nepasterizovaného surového mlieka. Sledovali sme tiež hydrolytický účinok izolovanej mikroflóry, ktorý sme analyzovali použitím špecifických platňových testov. Lipolytický účinok mikroorganizmov bol sledovaný na Spirit Blue médiu s prídavkom Tweenu 80 a proteolytická schopnosť vybraných eukaryotov bola pozorovaná na Milk agare s prídavkom sterilného mlieka. Z izolátov čistých kultúr sme extrahovali DNA a analyzovali metódami založenými na PCR reakcii. V práci sme aplikovali primery určené na amplifikáciu vymedzeného medzerníkového ITS regiónu ribozomálnej DNA. Profily boli vizualizované štandardnou agarózovou elektroforézou a fluorescenčnou kapilárnou elektroforézou. Na základe týchto metód sme vytvorili jednotlivé klastre izolátov. Využitím dvojakého skríningu sme vybrali reprezentantov z jednotlivých klastrov na sekvenovanie ITS úseku. Sekvenovaním sme stanovili kvasinky Candida zeylanoides, Trichosporon coremiiforme, Yarowia lipolytica. Zároveň sme identifikovali 7 druhov vláknitých húb, ktoré boli získané kultiváciou zo sudovaného ovčieho syra (Alternaria alternata, Geomyces pannorum, Geotrichum candidum, Fusarium tricinctum, Lecythophora hoffmannii, Penicillium commune). Tieto výsledky rozširujú znalosti o brydzi a predovšetkým o sudovanom ovčom syre.