Expresia rekombinantnej alkoholdehydrogenázy z Rhodococcus ruber
Authors: |
Dominika Tenkelová 1
Viktor Varga 1
Ľubica Kormanová 1
Andrej Minich 1
Júlia Šarkanová 2
Zdenko Levarski 2
Stanislav Stuchlík 1
Ján Turňa 1
1 Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského, Bratislava, Slovakia 2 Vedecký park Univerzity Komenského, Bratislava, Slovakia |
---|---|
Year: | 2019 |
Section: | Biotechnology and Food Technology |
Abstract No.: | 1833 |
ISBN: | 978-80-972360-4-5 |
Baktérie zaraďované do rodu Rhodococcus sú aeróbne, nepohyblivé, grampozitívne aktinomycéty tvoriace koky a tyčinky [1]. Rod pozostáva z geneticky a fyziologicky rôznorodých baktérií, ktoré boli izolované z rôznych biotopov a lokalít kontaminovaných aromatickými polutantmi. Vysoká frekvencia rekombinácií u niektorých kmeňoch prispieva k flexibilite genómu a schopnosti ľahko získať nové gény a následne nové enzymatické vlastnosti. Na základe veľkého počtu enzymatických aktivít, jedinečnej štruktúry bunkovej steny a vhodných vlastností sú kmene uplatňované v biodegradácii a biotransformácii [2, 3].
Alkoholdehydrogenázy patria medzi enzýmy schopné katalyzovať interkonverziu medzi alkoholmi a príslušnými aldehydmi a ketónmi. Za posledné roky našli ADH široké uplatnenie ako biokatalyzátory pri príprave enantiomérnych zlúčenín [4]. NADH - dependentná ADH z Rhodococcus ruber exprimovaná v E. coli sa využíva na asymetrickú redukciu substrátov ako alkyl a aryl substituovaných ketónov. Stabilitu a aktivitu si zachováva i pri teplote 60°C [5].
Základným cieľom práce bolo získať čistý proteín, overiť jeho termostabilitu a zvýšiť solubilitu proteínu s využitím trehalózy. Vyzdvihujeme vlastnosti termostabilnej ADH izolovanej z Rhodococcus ruber. Vypurifikovali sme proteín pomocou afinitnej chromatografii. Na základe analýzy Western blot posudzujeme, že daný proteín je aj po pridaní trehalózy z väčšej časti stále nerozpustný. V budúcich experimentoch sa chceme venovať analýze aktivity daného proteínu za účelom jeho využitia v biotransformačných procesoch sekundárnych alkoholov, konkrétne 1-fenyletanolu.
[2] FAHY A.,McGENITY T.J., TIMMIS K., et al. (2006) Microbiol Ecol 58, p. 260-270.
[3] MARTINKOVÁ L., UHNÁKOVÁ B., PÁTEK M., et al. (2009) Environ Int 35, p. 162-177.
[4] Karabec M., Lyskowski A., Tauber K. C., et al. (2010) Chem Commun 46(34), p. 6314.
[5] Goldberg K., Krueger A., Meinhardt T., et al. (2008) Tetrahedron-asymmetr 19(10), p. 1171.