Efekt termostabilnej rekombinantnej katalázy AfKatG ako prídavku rastových médií potravinárskych kmeňov
Authors: |
Kristína Hriňová 1
Eva Struhárňanská 1
Hana Drahovská 1
Tomáš Kuchta 2
Jana Koreňová 2
Mária Mikulášová 1
Anna Belicová 1
Zdenko Levarski 3,1
Martin Šafránek 1
Monika Chovanová 1
Silvia Rybecká 1
Stanislav Stuchlík 3,1
Marcel Zámocký 4
Ján Turňa 3,1
1 Univerzita Komenského v Bratislave, Prírodovedecká fakulta, Katedra molekulárnej biológie, Ilkovičova 6, 4215 Bratislava 4, Slovenská republika 2 Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum, Výskumný ústav potravinársky, Priemyselná 4, P. O. Box 25, 82475 Bratislava 26, Slovenská republika 3 Univerzita Komenského v Bratislave, Vedecký park, Ilkovičova 8, 84215 Bratislava 4, Slovenská republika 4 Slovenská akadémia vied, Ústav molekulárnej biológie, Dúbravská cesta 21, 845 51 Bratislava 45, Slovenská republika |
---|---|
Year: | 2018 |
Section: | Biotechnology and Food Technology |
Abstract No.: | 1767 |
ISBN: | 978-80-972360-2-1 |
Baktérie mliečneho kvasenia (LAB; heterogénna skupina Gram-pozitívnych nesporulujúcich mikroaerofilných tyčiniek alebo kokov) patria k najvýznamnejším skupinám mikroorganizmov používaných v potravinárskom priemysle [1]. Väčšina LAB sú kataláza-negatívne, čo predstavuje kultivačnú nevýhodu oproti patogénnym kataláza-pozitívnym baktériám (kmene rodov Listeria a Staphylococcus) nachádzajúcimi sa v rovnakom prostredí, pretože na dezinfekciu sa častokrát používa peroxid vodíka, ktorý LAB nedokážu spracovať.
Cieľom našej práce bolo zvýšiť prežívanie LAB bez priaznivého účinku na patogénne kmene s vužitím termostabilnej katalázy ako prídavku do rastových médií.
Na stanovenie účinku sme využili funkčný test, ktorý pozostáva z 1-hodinového opracovania bakteriálnych kultúr (LAB, listérie a stafylokoky izolované z potravinárskych prevádzok) vyrastených na OD600=0,5 peroxidom vodíka a následným vysiatím rôznych riedení kultúr na pevné médiá s prídavkom termostabilnej katalázy. Kontrolnú vzorku tvorili pevné média bez prídavku katalázy. Po inkubácii pri vhodnej teplote ( pre LAB a pre listérie a stafylokoky) sme spočítali vyrastené kolónie a porovnali s kontrolnými vzorkami. Pri LAB sme dosiahli výrazné 2-38násobné zvýšenie prežívania po opracovaní peroxidom vodíka, niektoré kmene dokonca neboli schopné bez prídavku katalázy rásť. Pri patogénnych kmeňoch stafylokokov a listérií sme nepozorovali žiaden účinok. Týmto sme poskytli kultivačnú výhodu priemyselne dôležitým LAB kmeňom.