Zachovanie kultúrneho dedičstva: utilizácia esenciálnych olejov pri dezinfekcii historických predmetov a objektov
Authors: |
Zuzana Kisová 1
Andrea Puškárová 1
Mária Bučková 1
Lucia Kraková 1
Domenico Pangallo 1
Lenka Jeszeová 1
1 Ústav molekulárnej biológie SAV, Dúbravská cesta 21, Bratislava, Slovensko |
---|---|
Year: | 2018 |
Section: | Open section |
Abstract No.: | 1755 |
ISBN: | 978-80-972360-2-1 |
Pre zachovanie kultúrneho dedičstva pred biodeterioráciou, spôsobenou mikroorganizmami, je dôležitá dezinfekcia prostredia, ako aj samotných historických predmetov. Na izolátoch, získaných z archívnych dokumetov, sa v in vitro podmienkach otestoval antimikrobiálny účinok 6 esenciálnych olejov (klinček, levanduľa, oregáno, šalvia muškátová, tymián a tuja). Zistilo sa, že najefektívnejšími boli oleje z oregána, tymiánu a tuje. Utilizácia olejov v médiu alebo vo forme výparov ukázala ich odlišné fungistatické a fungicídne účinky. Ich fungicídna aktivita sa dokázala najmä proti mikroskopickým vláknitým hubám (Chaetomium globosum, Penicillium chrysogenum, Cladosporium cladosporoides, Alternaria alternata a Aspergillus fumigatus), ktoré patria medzi najčastejších kontaminantov historických dokumentov a prostredia múzeí. Na dezinfekciu umelo kontaminovaných vzoriek – whatman papiera a fotografií sa použili oleje z klinčeka, oregána, tymiánu a tuje. Kým pri aplikácii olejov z klinčeka, oregána a tuje sa zistili mierne odchýlky zmeny farieb na fotografiách a povrchov whatman papiera, tymiánový olej nespôsobil zmenu. Na základe týchto výsledkov sa na dezinfekciu fotografií použili výpary tymiánové esenciálneho oleja.
Pietrzak, K., Otlewska, A., Danielewicz, D., Dybka, K., Pangallo, D., Kraková, L., Puškárová, A., Bučková, M., Scholtz, V., Ďurovič, M. and Surma-Ślusarska, B., 2017. Disinfection of archival documents using thyme essential oil, silver nanoparticles and low temperature plasma. Journal of Cultural Heritage, 24, pp.69-77.