Výskyt mykotoxínov rodu Fusarium v kukurici siatej
Authors: |
Michaela Harčárová 1
Eva Čonková 1
Zuzana Sihelská 1
1 Ústav farmakológie, Katedra farmakológie a toxikológie, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, 041 81 Košice |
---|---|
Year: | 2018 |
Section: | Biotechnology and Food Technology |
Abstract No.: | 1751 |
ISBN: | 978-80-972360-2-1 |
Kukurica siata (Zea mays ssp. mays) je kultúrna plodina z čeľade lipnicovité (Poaceae) a popri ryži a pšenici je treťou najrozšírenejšou obilninou na svete. Pestuje sa najmä pre následné využitie vo výkrme hospodárskych zvierat a na výrobu potravín pre ľudí. Avšak je aj vzácnou surovinou na priemyselné použitie. Počas pestovania, zberu, skladovania a spracovania kukurice býva táto plodina vystavená rôznym kontaminantom a negatívnym vplyvom. Medzi najčastejšie kontaminanty patria mikroskopické vláknité huby rodu Fusarium. Mikromycéty rodu Fusarium sú schopné za vhodných environmentálnych podmienok produkovať sekundárne metabolity – mykotoxíny [1]. Medzi najčastejšie detegované fuzáriotoxíny patria trichotecény (deoxynivalenol, T-2 toxín), zearalenón a fumonizíny [2]. Uvádza sa, že hlavnými kontaminujúcimi fuzáriotoxínmi v Európe sú deoxynivalenol a zearalenón a v Ázii sa vo vysokej miere vyskytujú okrem deoxynivalenolu a zearalenónu aj fumonizíny [3]. Cieľom našej práce bolo zistiť, prostredníctvom ELISA testu, hladinu deoxynivalenolu a zearalenónu v 15 vzorkách kukurice siatej po žatve. V analyzovaných vzorkách sa hladiny deoxynivalenolu pohybovali v rozmedzí 0,160 – 1,631 ppm a hladiny zearalenónu predstavovali hodnoty v 0,002 – 1,457 ppm. Uvedené hladiny mykotoxínov neprekročili hodnoty maximálne povolených limitov v krmivách uvedených v Doporučení Komisie č. 576/2006/ES.
[2] Hocking, A. D., Pitt, J. I. (2009): Fungi and Food Spoilage. Springer.
[3] Binder, E. M. , Tan, L. M., Chin, L. J., Handl, J., Richard, J. (2007): Worldwide occurrence of mycotoxins in commodities, feeds and feed ingredients. Animal Feed Science and Technology, 137, 265-282.