Optimalizácia produkcie kataláz-peroxidáz využitím chaperónovej koexpresie
Authors: |
Eva Struhárňanská 1
Monika Chovanová 1
Zdenko Levarski 2
Martin Šafránek 1
Stanislava Bírová 1
Silvia Rybecká 1
Stanislav Stuchlík 1
Marcel Zámocký 3
Ján Turňa 2
1 Katedra molekulárnej biológie, Prírodovedecká fakulta UK, Bratislava, 2 Vedecký park Univerzity Komenského v Bratislave 3 Ústav molekulárnej biológie SAV, Bratislava |
---|---|
Year: | 2017 |
Section: | Biotechnology and Food Technology |
Abstract No.: | 1674 |
ISBN: | 978-80-972360-1-4 |
Katalázy-peroxidázy sú hémové bifunkčné enzýmy, ktoré vykazujú katalázovú a zároveň aj peroxidázovú aktivitu. Vďaka svojej vysokej katalázovej aktivite už našli využitie v rôznych odvetviach priemyslu a ich peroxidázová aktivita ponúka nové možnosti ich využitia.
Chaperóny sú proteíny, ktoré sa podieľajú na zbaľovaní („folding“) proteínov a to niekoľkými spôsobmi: a) fungujú ako foldázy, teda podporujú správne zloženie proteínov [1], b) zabraňujú precipitácii proteínov tým, že zamedzujú intermolekulárnym interakciám ešte nezbalených proteínov [1], c) zabraňujú predčasnému zbaleniu proteínov [2]. Sú však objavované aj nové funkcie chaperónov, vďaka ktorým napomáhajú skladaniu.
Cieľom tejto práce bolo zvýšenie produkcie solubilných kataláz-peroxidáz v Escherichia coli.
Na produkciu enzýmov sme použili kmene E. coli s dvojplazmidovým systémom, kde prvý plazmid pGro7 (Takara Bio Inc) obsahoval gény pre chaperóny groEL/ES a druhý plazmid0 niesol buď gén pre mutovanú katalázu-peroxidázu AfKatG (A proteín) alebo gén pre 8x mutovanú C-terminálnu doménu peroxidázy z Magnaporthe grisea (B proteín). Heterológna expresia prebiehala v Erlenmayerových bankách po dobu 16 – 20 hod pri 20 °C, keďže predchádzajúce štúdie ukázali, že pri zníženej kultivačnej teplote sa tvorí väčšie množstvo cieľových proteínov. Proteín B sa síce v malej miere produkoval v solubilnej forme, avšak pri porovnaní s expresiou bez chaperónov sme nezaznamenali žiadne zlepšenie. Pri koexpresii chaperónov s génom A sa nám podarilo zvýšiť solubilnú frakciu A proteínu o 45 – 90 % oproti expresii bez chaperónov. Zavedené mutácie by mali zvyšovať peroxidázovú aktivitu, čo sa nám však nepodarilo potvrdiť.
V budúcnosti je potrebné navrhnúť a overiť nové mutácie daných génov a tiež optimalizovať ich produkciu.
[2] Ellis R. J. (2007). Protein misassembly: macromolecular crowding and molecular chaperones. Adv. Exp. Med. Biol. Advances in Experimental Medicine and Biology. 594: 1–13.