Novovyvinutá plynovochromatografická metóda analýzy nápojov vyrábaných z hrozna
Authors: |
Ľudmila Gabrišová 1
Paulina Galbava 2
Žofia Szabóová 2
Oliver Macho 1
Peter Peciar 1
Jaroslav Blaško 2
Marián Peciar 1
1 Strojnícka fakulta, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Bratislava, Slovenská republika 2 Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského, Bratislava, Slovenská republika |
---|---|
Year: | 2017 |
Section: | Utilization of instrumental methods in the analysis of biologically important substances |
Abstract No.: | 1657 |
ISBN: | 978-80-972360-1-4 |
Metódy na stanovenie zloženia nápojov vyrábaných z hrozna je v odbornej literatúre popísaných niekoľko [1]. Dôležitým aspektom pri skúmaní zloženia týchto matríc je ich komplexnosť [2], ktorá doposiaľ nie je ošetrená žiadnou z plynovochromatografických metód. Pričom je neustále kladený dopyt na rýchlosť spravovania vzorky a trvanie samotnej analýzy. Cieľom tejto práce bolo vyvinúť nový postup analýzy niekoľkých druhov nápojov vyrábaných z hrozna. Sledovali sme kvalitatívne a kvantitatívne zmeny vybraných látok, ktoré tieto nápoje obsahovali v určitom štádiu spracovania a to pomocou plynovej chromatografie s plameňovo-ionizačným detektorom a taktiež s hmotnostným detektorom. Touto metódou sme stanovovali vybrané alkoholy, organické kyseliny a cukry v čerstvej hroznovej šťave, burčiaku a víne. Pri zvolenej metóde stanovenia sme vzorky vybraných hroznových nápojov derivatizovali [3]. Nami vyvinutým postupom derivatizácie sa podarilo skrátiť čas prípravy vzorky, ako aj trvanie samotnej analýzy. Táto metóda nám umožňuje sledovať zmeny koncentrácií jednotlivých látok v celom procese výroby hroznových nápojov (od čerstvej šťavy až po víno). Vďaka tomu môžeme kontrolovať fermentačné procesy odohrávajúce sa v týchto zložitých matriciach.
[2] Ebeler S.(2001) Food. Rev. Int. 17(1), p. 45.
[3] Ruiz-Matute A.I., Hernández-Hernández O., Rodríguez-Sánchez S., et al (2011) J. Chromatogr. B. 879(17-18), p. 1226.