Výskyt mikroskopických vláknitých húb v pšenici
Authors: |
Michaela Harčárová 1
Eva Čonková 1
Zuzana Sihelská 1
Ema Böhmová 1
1 Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Košice, |
---|---|
Year: | 2017 |
Section: | Open section |
Abstract No.: | 1600 |
ISBN: | 978-80-972360-1-4 |
Pšenica siata (Triticum aestivum) patrí k najviac pestovaným druhom obilniny nielen u nás, ale na celom svete. Častým problémom pri pestovaní pšenice a ostatných obilnín je prítomnosť mikroskopických vláknitých húb. Sú známe dva typy húb: poľné huby ako patogény spôsobujúce ochorenia rastlín počas ich rastu a skladové huby, ktoré sa vyskytujú ako saprofyty na mŕtvom organickom materiáli pri skladovaní. Medzi skladové mikroskopické vláknité huby sa zaraďujú zástupcovia rodov Aspergillus a Penicillium. Typickými poľnými hubami sú zástupcovia rodov Fusarium a Alternaria [1]. Približne 20 – 45 % svetovej produkcie obilnín je kontaminovaných skladovými hubami [2]. Mikroskopické vláknité huby sú schopné za vhodných podmienok produkovať sekundárne metabolity – mykotoxíny, ktoré spôsobujú u ľudí a zvierat intoxikácie tzv. mykotoxikózy [3]. Cieľom našej práce bolo vyhodnotiť mykologickú kontamináciu v 9 vzorkách skladovanej pšenici. V analyzovaných vzorkách bol zaznamenaný výskyt: rod Fusarium spp. (78 %), Alternaria (67 %), Rhizopus spp. (33 %), Mucor spp. (33 %), Scopulariopsis spp. (33 %), Penicillium spp. (22 %) a Cladosporium spp. (22 %). Na základe uvedených výsledkov môžeme skonštatovať, že vzorky pšenice boli najčastejšie znehodnotené rodmi Fusarium a Alternaria, ktoré sú typickými poľnými hubami.
[2] Lacmanová, I., Pazlarová, J., Kostelanská, M., Hajšlová, J. (2009): PCR-Based Identification of Toxinogenic Fusarium Species. Czech J. Food Sci. Vol. 27, Special Issue 2, S2-90–S2-94.
[3] Desjardin, A. E. (2006): Fusarium Mycotoxins Chemistry, Genetics and Biology. APS PRESS, 7-108.