Antibakteriálny účinok esenciálnych olejov Tea Tree a Ravintsara na Staphylococcus aureus
Authors: |
Silvia Porubčanová 1
Libuša Lengyelová 1
1 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, Nitra |
---|---|
Year: | 2017 |
Section: | Open section for students |
Abstract No.: | 1511 |
ISBN: | 978-80-972360-1-4 |
Pri stále sa rozvíjajúcej rezistencii mikroorganizmov Staphylococcus aureus na antibiotiká sa črtá možnosť využiť ponuku prírody, esenciálne oleje s antibakteriálnym účinkom v oblasti medicíny. Cieľom našej práce bolo najprv vypracovať metodiku vhodnú na zisťovanie baktericídneho efektu esenciálneho oleja Tea Tree (čajovník austrálsky, Melaleuca alternifolia) a Ravintsara (gáfrovník lekársky s cineolom, Cinnamomum camphora) na baktérie a neskôr použiť túto metodiku na detekciu baktericídneho pôsobenia vybraných olejov na kmene MSSA (S. aureus citlivý na methicilin) a MRSA (S. aureus rezistentný na methicilin). Výsledky pôsobenia testovaných esenciálnych olejov na baktérie S. aureus sme zaznamenali do tabuliek a grafov, na vyhodnotenie sme použili štatistickú metódu t-testu. Sledovali a porovnávali sme teda antibakteriálny efekt čajovníka na dve skupiny pôvodcov nozokomiálnych infekcií (MSSA a MRSA). Na základe spracovania údajov sme zistili, že čajovník má štatisticky významne baktericídnejšie účinky na kmene MRSA ako na MSSA. Čo sa týka oleja Ravintsara, ten nemal preukázateľný antibakteriálny efekt ani na kmene MSSA ani na MRSA. Nakoniec sme porovnali antibakteriálny účinok vybraných esenciálnych olejov medzi sebou a výsledky našich experimentov ukazujú, že oveľa účinnejší na S. aureus je Tea Tree ako Ravintsara.
Kľúčové slová: antibakteriálny vplyv esenciálnych olejov, Tea tree, Ravintsara, MRSA, MSSA