Účinok epikatechínu na tlak krvi a motorickú aktivitu mladých samcov spontánne hypertenzných potkanov
Authors: |
Michal Kluknavský 1
Peter Bališ 1
Angelika Púzserová 1
Iveta Bernatova 1
1 Ústav normálnej a patologickej fyziológie, Bratislava, Slovenská republika |
---|---|
Year: | 2015 |
Section: | Cellular metabolism, physiology, molecular biology and genetics |
Abstract No.: | 1314 |
ISBN: | 978-80-970712-8-8 |
Epikatechín (Epi) je prírodný polyfenol (flavan-3-ol), ktorý sa nachádza vo vysokej koncentrácii predovšetkým v kakaových semenách. Viaceré epidemiologické a experimentálne štúdie poukázali na inverzný vzťah medzi príjmom flavan-3-olov a hypertenziou, tak u ľudí ako animálnych modelov hypertenzie.
Cieľom práce bolo sledovať účinok podávaného Epi vo vývinovo senzitívnom období u mladých samcov spontánne hypertenzných potkanov (SHR) na tlak krvi (TK), produkciu oxidu dusnatého (NO) v aorte, produkciu superoxidového aniónového radikálu (O2.-) a motorickú aktivitu.
Mladé 5-týždnové SHR potkany (n=14) sme rozdelili do kontrolnej (n=6) a experimentálnej skupiny (n=8), ktorej bol podávaný Epi v pitnej vode v dávke 100 mg/kg/deň počas 2 týždňov. V 5. a 7. týždni veku bola obom skupinám stanovená miera anxiety a motorická aktivita v behaviorálnom teste otvoreného poľa (OF). Systolický TK a pulzová frekvencia (PF) boli u všetkých potkanov merané na začiatku experimentu a po 7, 10 a 14 dňoch experimentu. Na konci experimentu boli zvieratá usmrtené a z čerstvo odobratých vzoriek tkanív sme stanovili produkciu O2.- (ľavá komora, aorta) a aktivitu NO-syntázy (NOS) v aorte.
Signafikantný účinok podávaného Epi na TK (p < 0,0001) sme pozorovali už počas prvého týždňa, pričom tento účinok zotrval do konca experimentu. Podávaný Epi znížil TK (138±2 mm Hg) oproti kontrolnej skupine (169±5 mm Hg). Antioxidačný účinok Epi sa prejavil zníženou tvorbu O2.- v ľavej komore a aorte (947±115 cpm/mg; 1070±194 cpm/mg) oproti kontrolnej skupine (1629±200 cpm/mg; 2522±706 cpm/mg). Epi zvýšil aktivitu NO-syntázy (11±0,5 pmol/min/mg) v aorte v porovnaní s kontrolnou skupinou (5,8±0,2 pmol/min/mg). Pozorovali sme pokles (p < 0,05) motorickej aktivity sledovanej v OF teste u experimentálnej skupiny oproti kontrolnej skupiny.
Podávaný Epi znížil u SHR TK, znížil produkciu O2.-, zvýšil aktivitu NOS a viedol k poklesu motorickej aktivity. Epi pravdepodobne zlepšil biodostupnosť NO priamym vychytávaním O2.- alebo inhibíciou enzýmov produkujúcich O2.-, čo potvrdili viaceré práce (1,2). V súčasnosti je známe, že zvýšená biodostupnoť NO pôsobí inhibične na aktivitu sympatikového nervového systému (3), čo by mohlo vysvetlovať paralelný pokles TK so zníženou motorickou aktivitou. Existuje tiež reálny predpoklad priamej modulácie mozgu Epi alebo jeho metabolitmi, nakoľko existujú práce potvrdzujúce jeho prechod cez hematoencefalickú bariéru (4). Vplyv EPI na aktivitu NOS v mozgu bude predmetom ďalších experimentov.
- Piotrkowski et al., Food Funct. 2015, 6(1):155-161
Ruijters et al., Eur J Pharmacol. 2013, 715(1-3):147-153.
Lindqvist et al., Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2004, 287(5):2309-2315
Wu et al., J Agric Food Chem. 2012, 60(37):9377-9383