Analýza obsahu DNA vybraných kvasinkových druhov
Authors: |
Aneta Lichvariková 1
Hana Boňková 1
Veronika Lišková 1
Ivana Petrovičová 1
Ján Krahulec 1
1 PRIF UK, Bratislava 4, Slovenska republika |
---|---|
Year: | 2015 |
Section: | Biotechnology and Food Technology |
Abstract No.: | 1300 |
ISBN: | 978-80-970712-8-8 |
Na základe poznatkov, že Candida utilis má 3- 5 krát vyšší obsah genómovej DNA v porovnaní so Saccharomyces cerevisiae [1] sme sa rozhodli definovať a porovnať množstvo genómovej DNA štyroch druhov kvasiniek. Na analýzu sme si zvolili kvasinky Pichia pastoris, Kluveromyces lactis a Saccharomyces cerevisiae, ktorých celkové množstvo DNA sme porovnávali s celkovou DNA C. utilis. Nakoľko je C. utilis polyploidná, predpokladali sme, že obsah jej DNA presiahne koncentrácie DNA ostatných kvasiniek, keďže kvasinky P. pastoris a K. lactis sú diploidné a S. cerevsiae sa nachádza prevažne v haploinom štádiu. Genómovú DNA sme izolovali pomocou klasickej izolácie a taktiež pomocou kitu od DNeasy Tissue Kit (Qiagen). Ďalším našim cieľom bolo stanoviť počet kópii maltázového génu u príslušných delečných multantov C. utilis pomocou Real Time PCR. Vychádzali sme z predpokladu, že divý typ C. utilis je tetraploid [1] a na základe tohto predpokladu sme očakávali, že počet kópii tohto génu bude u delečných mutantov znížený.